Overstappen

Sinds 2006 is de markt voor re-integratie en preventie eindelijk vrijgegeven. Overstappen is eenvoudig. Houdt u er wel rekening mee, dat er in de contracten met grote arbodiensten vaak opzegtermijnen van drie en soms zelfs 6 maanden staan genoemd. Tijdig opzeggen dus, dan heeft u de handen vrij.

Wellicht overweegt ook u om over te stappen naar een nieuwe verzuimaanbieder. Gedwongen winkelnering bij arbodiensten bestaat niet meer. De voordelen liggen voor de hand: u gaat in zee met een verzuimbegeleider en bedrijfsarts, die u zelf kiest, de overheadkosten zijn een stuk lager en u hebt te maken met dezelfde personen. U kiest voor meer kwaliteit tegen lagere kosten.

Het maken van de overstap is eenvoudig. De arbowet geeft u veel ruimte voor wat betreft de keuze van externe specialisten, die u in kunt schakelen voor ondersteuning. U dient wel rekening te houden met een aantal zaken als u verder gaat zonder arbodienst.

– De eigen verantwoordelijkheid voor het voeren van verzuimbeleid en arbeidsomstandighedenbeleid. Doet u dit volledig zelf of schakelt u daar hulp voor in? Indien u de kennis niet in huis heeft, de tijd er niet voor heeft, of gewoonweg geen zin heeft in alle rompslomp, schakelt u gericht externe ondersteuning in, zoals Jo Smits Verzuimbegeleiding.

– De expertise voor wat betreft de aanpak van knelpunten op het gebied van verzuim, re-integratie en arbeidsomstandigheden dient nadrukkelijk binnen het bedrijf zelf aanwezig te zijn. Hiertoe dient u een zogenaamde preventiemedewerker aan te stellen. Deze fungeert als eerste aanspreekpunt voor vragen rondom de genoemde onderwerpen.

– Het re-integratieproces dient uiteraard te voldoen aan alle Poortwachter eisen en overige wet- en regelgeving, zoals deze voor het vrijgeven van de markt ook al van toepassing waren.